Tijdens de eerste training stond ik op het strand in Noordwijk met mijn medetrainees in de zon. Twee intensieve trainingsdagen waren bijna afgelopen. De mensen om mij heen waren heel vertrouwd geworden in die korte periode. Niet alleen had ik de groep beter leren kennen, ik had ook enorm veel geleerd over mijzelf.

Twee dagen daarvoor kwam ik bij de Baak aan voor de eerste van vier trainingen die je in je eerste jaar als trainee volgt. Tijdens de trainingen focus je op persoonlijke eigenschappen en hoe je deze kan inzetten in je werk. Door middel van opdrachten ontdek je hoe deze eigenschappen jezelf en je werk beïnvloeden. Er kwam bijvoorbeeld een acteur langs, die een situatie met je naspeelde en die besprak hoe je overkwam. Samen met deze acteur keken wij dan welke benadering een betere uitkomst zou geven. Via deze opdracht kregen wij een beter inzicht in ons gedrag en hoe je dat positief kan inzetten. Best intensief om zo twee dagen lang samen met jezelf bezig te zijn, maar het schept ook enorm een band met de groep; samen wandelen, heerlijk eten en ‘s avonds spelletjes spelen en een drankje drinken.

Naast de Baak zijn er nog allerlei vormen van training binnen het traineeship. Zo krijgen wij ook regelmatig intervisie. Tijdens de intervisie bespreken we hoe het gaat en brengt iemand een casus in om te bespreken. Via vragen vanuit de groep komt degene die de casus inbracht dan vaak tot interessante nieuwe inzichten over de situatie en zijn/haar eigen rol daarin.

Al deze zelfkennis kan de volgende dag gelijk in de praktijk worden gebracht in de communicatie met collega’s, de planning van een project of tijdens een meeting. Dit maakt dat je er gelijk iets aan hebt en dat het direct effect heeft op je dagelijkse werkzaamheden. Het geeft je handvatten en maakt dat je zelf niet alles hoeft te ontdekken. Super waardevol want dit neem je de rest van je leven mee.

Als je net begint met werken dan kom je allemaal situaties tegen waarbij je soms niet goed weet wat je kan of moet doen. Het fijne aan het traineeship is dat er een plek wordt geboden om deze situaties te bespreken. Bij het LDE doen de trainees hele diverse opdrachten in verschillende rollen; van HR tot finance en van adviseur tot projectmedewerker. Je zou daarom verwachten dat de situaties die trainees tegen komen heel anders zouden zijn. Grappig genoeg lijken de dingen waren wij tegen aanlopen erg op elkaar. Deze onderwerpen kan je dan bespreken tijdens intervisie en dit levert dan verrassende inzichten op.

Toen ik zocht naar een baan deed ik dat met weemoed, want ik was nog helemaal niet uitgeleerd. Het traineeship bood dan ook een unieke kans: allerlei ondersteunende diensten van de universiteit beter leren kennen en tegelijkertijd mijzelf ontwikkelen tot een professional en dus door te leren.