Sinds begin maart organiseren trainees Caitlin Utama (LDE 6), Eva Heitbrink (LDE 7) en Charlotte van den Hengel (LDE 7) de ‘Money Mondays’, een tweewekelijkse bijeenkomst over beleggen en andere geldzaken. In dit interview vertellen ze meer over hun initiatief.

Hoe zijn jullie op het idee voor de Money Mondays gekomen?
Tijdens het LDE symposium in oktober 2020 hebben de trainees uit de twee jaarlagen elkaar leren kennen. Naderhand werd er een document rondgestuurd met wat ieders interesses zijn en waar de trainees meer over wilden leren. Zo zag Caitlin dat Eva interesse had in beleggen en zocht ze contact. Eva praatte ondertussen al met Charlotte over geldzaken, omdat Charlotte zojuist (na slechts 22 maanden!!) haar studieschuld had afbetaald. Al snel vroeg het drietal zich af of er meer trainees interesse zouden hebben om over geld en beleggen te sparren en vormde zich het idee voor de Money Mondays.

“Voor het eerst een ‘grote-mensen’ salaris: dat wekt vragen op.”

Charlotte: “We zijn allemaal starters en waarschijnlijk krijgen de meeste van ons voor het eerst een ‘grote-mensen’ salaris. Bij mij wekte dat tijdens mijn eerste baan vragen op, zoals: hoe kun je het geld dat je overhoudt goed besteden? Kun je beter eerst je studieschuld afbetalen of eerst een huis kopen? En is het slim om alvast te beginnen met beleggen? Ik had weinig mensen om mij heen om dit mee te bespreken, maar toen ik hier met medetrainees over ging praten merkte ik dat veel van ons dezelfde vragen hadden.”

Caitlin: “Bij mij kwam de interesse vanuit een andere hoek. Ik merkte dat mijn vriendinnen niet zo veel bezig waren met geldzaken en beleggen, terwijl mannen van onze leeftijd vaak al veel meer thuis zijn in dit onderwerp. Ik dacht: ‘hoe tof zou het zijn als wij als vrouwen hier ook meer over zouden praten en met elkaar over geld zouden leren?!’”

Hoe is het voor jullie om zelf dit soort sessies te verzorgen aan collega trainees?
Voor het organiserende drietal is het vooral erg leuk en gezellig. Doorgaans denken ze samen uit waar de sessies over zullen gaan. Samen proberen ze het relevant te maken door in te spelen op wat er in het nieuws of op LinkedIn trending is. Naast ‘voor de leuk’ proberen ze nu wel echt informatieve sessies te blijven leveren. In eerste instantie zouden ze de Money Mondays inplannen tot de zomer, maar doordat er zoveel te bespreken valt, is nu ook de eerste summer session al onderweg!

Wat voor de organisatoren heel motiverend is, is dat het initiatief echt leeft. Zo worden er mails gestuurd met verzoeken of bepaalde thema’s behandeld zouden kunnen in een Money Monday. Dat heeft veel voordelen: zo hoeven Caitlin, Charlotte en Eva niet iedere keer als spreker naar voren te treden en kan iedereen meedenken over elkaars vragen. Het is echt een soort co-creatie geworden – zoals ze stiekem hadden gehoopt. Er kan zo veel van elkaar geleerd worden! Hopelijk kunnen de Money Mondays volgend jaar met de nieuwe lichting worden voortgezet.

Wat hebben jullie tot nu toe zelf uit de Money Mondays gehaald?
Charlotte: “We hebben al heel veel geleerd. Het was bijvoorbeeld interessant om te zien dat na de sessie over bitcoin iedereen er juist negatiever tegenover stond dan aan het begin. Voor mij is geld echt een hobby geworden, maar ik vind het ook leuk om over maatschappelijke thema’s te discussiëren.”

Caitlin: “Inderdaad! Ik vind het erg interessant om te horen wat het perspectief van andere trainees is. De sessie over gentrification was een van mijn favorieten, omdat ik hier nog niet veel over wist en omdat dit een ‘bigger picture’ onderwerp is dat wel direct betrekking heeft op ons.”

De sfeer tijdens de Money Mondays bevalt ook goed. Het zijn een soort borrels met inhoud. De opzet om elkaar beter te leren kennen terwijl we ons verdiepen in een bepaald (financieel) thema slaat dus goed aan! Daarbij heeft niemand een ‘incentive’ om anderen aan het beleggen te krijgen, dus het gaat echt om de uitwisseling van ideeën en de gezelligheid.

“Op de middelbare school leer je wel over geld en de economie, maar niet over je persoonlijke financiën.”

Houden jullie je in je traineeopdracht ook bezig met financiën of het organiseren van kennisdeling?Charlotte: “Nee, ik miste juist training en educatie over geldzaken. Op de middelbare school leer je van alles over economie en geld, maar niet over je persoonlijke financiën. Ook tijdens mijn studie had ik hier behoefte aan. En nu in het traineeship ligt de focus op persoonlijke ontwikkeling, dus zijn de Money Mondays een perfecte aanvulling met een inhoudelijk onderwerp.”

Caitlin: “Mijn werk is erg inhoudelijk, dus ik zocht een momentje om wat minder technisch bezig te zijn. Daarom vind ik de Money Mondays zo’n succes: even een wat lossere en speelsere bijeenkomst. Het is altijd weer een verrassing wie er aansluiten. In het ‘normale leven’ zou je ook af en toe naar een film screening, lezing of borrel gaan. Nu met thuiswerken moesten we daar iets anders op verzinnen.”

Wat is jullie grootste beleggingsblunder?
Gelukkig hebben de meiden (nog) geen hele grote blunders begaan, mede doordat de markt na een dip meestal wel weer bijtrekt.

Charlotte: “Ik had een app gevonden waarin je commissievrij kon handelen, maar telkens als ik een aandeel kocht, moest ik €1,- betalen. Toen ik probeerde te achterhalen waarom ik voor iedere transactie moest betalen, kwam ik erachter dat ik was vergeten om het knopje ‘commissievrij’ aan te zetten…”

Caitlin: “Nadat ik een aandeel gekocht had, bleken de commissiekosten opeens heel hoog. Blijkbaar had ik per ongeluk op de Italiaanse beurs iets gekocht! Voor handelen op buitenlandse beurzen betaal je namelijk een extra hoge fee.”

Hoe gaan jullie verder met de Money Mondays?
Onlangs is er een Gmail aangemaakt en een LinkedIn pagina aangemaakt om de Money Mondays een iets groter platform te geven. En een thema dat tijdens de Money Mondays nu al veel terugkomt is duurzaamheid, dus wellicht is dat iets voor een volgende reeks! Maar voorlopig is er nog genoeg inspiratie voor sessies rondom geldzaken.

https://www.linkedin.com/company/moneymonday

info.moneymondays@gmail.com