Het leuke aan het LDE-traineeship is dat je, naast het bestaande ontwikkelingsprogramma, ook vanuit je werkplek de kans krijgt op jezelf te ontwikkelen. Zo wandel ik op een zonnige maandagochtend in april door het levendige centrum van Bordeaux. Normaal gesproken werk ik op de Erasmus Universiteit in Rotterdam, maar deze week ben ik op de EAIE-Spring Academy (European Association for International Education). Hier volg ik een inspirerende meerdaagse training over het maken van een strategisch internationaliseringsplan. Voor mijn opdracht doe ik een beleidsonderzoek over internationalisering van het curriculum. Voor mij is deze training een unieke kans om kennis uit te wisselen met internationaliseringsmedewerkers van over de hele wereld.

GELIJKENISSEN

De eerste dag begint op de negentiende-eeuwse campus van Université de Bordeaux. Een meerderheid van de aanwezigen werkt op Europese universiteiten of Hogescholen, maar er zijn ook deelnemers uit Amerika, Saudi Arabië, Rusland en Hongkong.  Er zijn academici, beleidsmedewerkers, managers, communicatiemedewerkers en vele functies daar tussenin. Ondanks de verschillen, blijkt al snel dat we met dezelfde vragen rondlopen: Hoe ga je als universiteit om met internationalisering? Hoe voer je effectief veranderingen door op het gebied van internationalisering? Hoe ga je om met de politieke spanningen rondom het thema?

Tijdens interactieve trainingssessies staat het ontwikkelingsproces van een strategisch internationaliseringsplan centraal. Hoewel ik als LDE-trainee bij Academische Zaken op de Erasmus Universiteit niet verantwoordelijk ben voor de strategie, is het erg leerzaam om te leren over strategische processen. De training brengt me praktische kennis die ik direct kan toepassen in mijn project. Zo gaat het over planning, communicatie, stakeholders, de visie en missie van de universiteit en ga zo maar door.

BINNEN- EN BUITENBLIK OP DE UNIVERSITEIT

Op de tweede dag gaan we in op de trends in het hoger onderwijs en duiken we dieper in het proces van een internationaliseringsstrategie. Welke tussenstappen moet je nemen op het moment dat je de visie van de universiteit vertaalt naar (meetbare) doelen en actiepunten? Communicatie is het tweede thema dat vandaag centraal staat. Tijdens discussies worden er bruggen geslagen tussen ‘ondersteunend personeel’ en ‘wetenschappelijk personeel’ als blijkt dat deze groepen niet altijd begrip hebben voor elkaars werk.

Door te horen over andere instellingen, leer je meer over de universiteit waar je zelf werkt. Waar een collega uit Almaty (Kazachstan) op zoek is naar een methode om meer internationale studenten te werven, vertelt een collega uit Barcelona dat daar juist teveel internationale studenten willen studeren. Vanuit het perspectief van sommige universiteiten is de Erasmus Universiteit al ver op het gebied van internationalisering, maar er zijn verbeterpunten.

Ondanks het idyllische uiterlijk van de universiteit in Bordeaux is er iets vreemds. In de universiteitsgebouwen is veel bewaking aanwezig en in de wijk lopen gewapende militairen. Een aantal Fransen vertelt later dat ze sinds de aanslagen in Parijs gewend zijn geraakt aan de beveiliging. Toch wringt het: een universiteit zou bij uitstek een veilige en geweldloze plek moeten zijn waar ruimte is voor (kritisch) dialoog en vrijheid van meningsuiting.

KOFFER VOL INSPIRATIE

Op de laatste dag presenteren alle deelnemers van de training welke vervolgstappen ze nemen wanneer ze terugkomen. De lesdagen in Bordeaux hebben me meer vertrouwen gegeven in mijn werk. Het bevestigt dat ik op de goede weg ben en ik weet nu hoe ik mijn plan verder kan verbeteren. Daarnaast stelt het me gerust dat collega’s van over de hele wereld te maken hebben met dezelfde obstakels op het gebied internationalisering en dat we die allemaal kunnen overwinnen. Met een koffer vol inspiratie keer ik weer terug naar Rotterdam.

WIL JIJ OOK LDE-TRAINEE WORDEN?

Op dit moment is de sollicitatieprocedure voor het LDE-traineeship geopend. Je kan via deze link meer informatie vinden over het traineeship en het solliciteren. Voel je vrij om ons te contacteren voor al je vragen en/of een koffie te drinken samen. Je kunt mij vinden op LinkedIn.

MEER LEZEN?

Alumni interviews: Ellen van Andel

Even voorstellen: Ellen van Andel was onderdeel van de allereerste lichting LDE trainees en startte dus in 2014 aan het gloednieuwe traineeship. Tijdens haar studie had ze een bijbaan gehad bij een consulting bureau. Alhoewel ze zichzelf niet in die wereld zag werken,...
Read More

Alumni interviews: Rosa Jehee

Even voorstellen: Rosa Jehee was tussen 2019 en 2021 LDE Trainee. Ze heeft tijdens haar eerste jaar gewerkt als projectmanagement trainee Community Engagement & Outreach aan de TU Delft. Het tweede jaar, ook aan de TU Delft, was zij projectmanagement trainee bij...
Read More

LDE symposium 2022

Op vrijdag 22 April vindt weer een alumni-evenement plaats waarmee we vorm geven aan het delen van kennis en ervaringen tussen de verschillende jaarlagen van de LDE-trainees. Het zal een interactief symposium worden met workshops, thematafels en inhoudelijke...
Read More

Alumni Interviews: Benjamin Jansen

Even voorstellen: Benjamin Jansen was tussen 2018 en 2020 LDE-trainee aan de Erasmus Universiteit en Universiteit Leiden. Tijdens zijn studies sociologie en management van de publieke sector ontdekte hij de fascinerende wereld van het hogere onderwijs en zo kwam hij...
Read More

Monday Mondays: borrelen over geld

Sinds begin maart organiseren trainees Caitlin Utama (LDE 6), Eva Heitbrink (LDE 7) en Charlotte van den Hengel (LDE 7) de ‘Money Mondays’, een tweewekelijkse bijeenkomst over beleggen en andere geldzaken. In dit interview vertellen ze meer over hun initiatief. Hoe...
Read More

‘Mijn opdracht? De TU Delft badass maken!’

Headerfoto (fotograaf: Marcel Krijger). Nieuwsgierig naar wat een LDE-trainee zoal doet? In dit interview vertelt Ali Esrail over zijn project bij de TU Delft. Zijn taak is, zoals hij dat zelf knipogend samenvat: ‘de TU Delft badass maken’. Hoi Ali, kun je ons meer...
Read More

Workshop D&I: every story is valid

De wereldwijde Black Lives Matter protesten in 2020 hebben miljoenen mensen geraakt. Zo ook LDE trainees Julia Kreuwel (EUR) en Caitlin Utama (TUD). In mei besloten zij dat ook LDE trainees lering uit deze beweging konden trekken, leren staat immers centraal als...
Read More

Een kijkje in de LDE-keuken met Ruth

Het LDE-traineeship kenmerkt zich door de verscheidenheid aan projecten waar de trainees jaarlijks aan werken. In dit artikel neemt Ruth Kleczewski ons mee in haar werkzaamheden aan de TU Delft. Zij organiseerde onlangs een online inspiratiesessie over...
Read More