‘Wat wil jij worden als je groot bent?’ Waar de meeste klasgenootjes op de basisschool hun antwoord klaar hadden – dierenarts, dokter, politieagent of juf/meester – wist ik nooit wat ik wilde worden. Mijn droombaan veranderde met de dag en wat ik ook wilde worden, ik twijfelde geen moment of ik deze droombaan ooit zou bemachtigen. Ook op de middelbare school en tijdens m’n bachelor had ik geen duidelijk beeld van dé baan, maar daar maakte ik me geen zorgen om. Ik had toch nog genoeg tijd om te ontdekken wat ik ‘later’ wilde worden?

Flash forward naar de uitreiking van m’n masterdiploma. M’n scriptiebegeleider kwam op de proppen met de vraag: ‘Milou, wat wil je eigenlijk worden?’ en ik schoot spontaan in de stress. Inmiddels ben ik 8 maanden LDE-trainee en achteraf had ik helemaal niet hoeven stressen om de vraag van m’n scriptiebegeleider. Wat ik wil worden? LDE-trainee natuurlijk! In deze blog zet ik op een rijtje waarom.

1. THE CHOICE IS YOURS

Sinds 2012 werken de Universiteit Leiden, Technische Universiteit Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam samen in de strategische alliantie Leiden-Delft-Erasmus (LDE). Jaarlijks starten er 5 à 6 trainees op elke universiteit en als LDE-trainee krijg je de mogelijkheid om op letterlijk élke mogelijke plek binnen één van de drie universiteiten te werken. Ik werk bijvoorbeeld op de centrale directie Onderwijs- & Studentzaken aan universiteitsbreed beleid rondom studentenwelzijn bij de TU Delft, maar een centrale dienst is zeker niet de enige optie. Andere trainees werken op de faculteiten of bij één van de vijf LDE Centres, waar de universiteiten samenwerken met maatschappelijke partners om grote, complexe maatschappelijke vraagstukken op te lossen.

Let op, want het wordt nog beter: het LDE-traineeship is een tweejarig traject. Na je eerste jaar kan je ervoor kiezen om bij dezelfde universiteit te blijven en van afdeling te wisselen, maar ook om je tweede opdracht bij één van de andere universiteiten te doen. Inzicht krijgen in de structuur van verschillende toonaangevende universiteiten wordt daardoor een eitje!

2. JEZELF ONTWIKKELEN STAAT OP 1

Het LDE-traineeship gaat all-in als het gaat om persoonlijke en professionele ontwikkeling. De Baak is hét trainingsinstituut voor leiderschap en persoonlijke ontwikkeling voor hoogopgeleide professionals – en verzorgt het ontwikkeltraject voor het LDE-traineeship. In het begin van het jaar onderga je een uitgebreid assessment, waar je o.a. inzicht krijgt in je drijfveren en ontwikkelpunten. Deze worden in een persoonlijk ontwikkeltraject verder uitgediept, door modules bij de Baak (denk aan een module Invloed zonder Macht), intervissiesessies met andere trainees en trainingen door experts van de universiteiten.

Binnen je project doe je in sneltreinvaart inhoudelijke kennis op door het dagelijkse contact met collega’s, maar de focus op persoonlijke ontwikkeling is ook heel waardevol voor je dagelijkse werkzaamheden. Bij de Baak hebben we bijvoorbeeld gewerkt aan het (bewust!) inzetten van verschillende gesprekstechnieken en geoefend met verschillende invloedstijlen; beide kan je direct de volgende dag op de werkvloer toepassen.

3. SHARING IS CARING

Afgelopen september is onze lichting gestart en ik mag deze 2 jaar mijn ontwikkeling delen met 16 briljante mede-trainees. Tijdens de sollicitatieprocedure wordt duidelijk aangegeven dat het belangrijk is dat je openstaat voor de visie van anderen en dat je je eigen visie en ontwikkeling wilt delen. Dat delen doen we absoluut, bijvoorbeeld tijdens een symposium waar we elkaar op de hoogte houden van de struggles én successen van onze projecten. Heel interessant, want we hebben allemaal verschillende expertises en zitten op 16 verschillende plekken binnen de universiteit. Zo leer je niet alleen van je eigen project, maar van 17 projecten tegelijkertijd!

Naast het delen van onze persoonlijke ontwikkeling, delen we ook onze projecten en ervaringen op de werkvloer. Tijdens de intervisiesessies bespreken we bijvoorbeeld casussen waar we in ons dagelijkse werk tegenaan lopen. Ik merk elke keer dat de trainees uit Leiden of Rotterdam heel waardevolle input hebben, bijvoorbeeld omdat de processen bij hen net anders lopen of de structuur net anders is. Wederom leer je niet alleen over het reilen en zeilen van je eigen universiteit, maar neem je een kijkje in de keuken van 3 topuniversiteiten tegelijkertijd. Overigens gaat ‘sharing is caring’ in de meeste LDE-lichtingen verder dan alleen het delen van de persoonlijke en professionele ontwikkeling. We delen ook genoeg hilarische momenten! Lunches, borrels, lasergamen, de Efteling… You name it.

4. WERKEN BIJ EEN UNIVERSITEIT

Het Strategisch Kader 2018-2024 van de TU Delft heeft als motto ‘Impact voor een betere samenleving’. Wat mij betreft slaat dit de spijker op z’n kop: werken bij de universiteit is briljant, want het is dé plek waar aan de toekomst vormgegeven wordt (in Delft soms zelfs letterlijk). Ik vind het fantastisch om daar een steentje aan bij te dragen. Je zal merken dat iedereen binnen de universiteit – of het nou binnen het onderwijs, HR, Finance of welke afdeling dan ook is – dezelfde drive heeft en erop gebrand is om de universiteit verder te helpen.

Overigens zijn de drie universiteiten ook ‘gewoon’ drie organisaties die net als elke organisatie in de publieke óf private sector te maken krijgen met heel verschillende uitdagingen – internationalisering, de verdeling van financiële middelen en digitalisering zijn maar enkele voorbeelden. Het zijn complexe organisaties en zeker, het duurt even voor je weet hoe de organisatie in elkaar zit en je je plek hebt gevonden. De ervaring en vaardigheden die je opdoet door te werken in zo’n complexe organisatie zijn absoluut waardevol binnen allerlei verschillende organisaties en sectoren.

EN NU?

Nou, nu wil jij natuurlijk weten waar en wanneer je kan solliciteren! Op dit moment is de sollicitatieprocedure voor het LDE-traineeship geopend. Je kan via deze link meer informatie vinden over het traineeship en het solliciteren. Overigens organiseren we op 17 april een LDE inhousemiddag op de Erasmus Universiteit Rotterdam (aanmelden kan hier), hét moment om je vragen te komen stellen en een beter beeld te krijgen.

Trouwens, je kan altijd contact opnemen met één van ons voor een kop koffie, mocht je vragen hebben! Zien we je volgend jaar?