5 en 6 februari was het weer tijd om samen met mijn medetrainees naar Noordwijk af te reizen voor module 2 van de Baak. Na de leerzame, maar ook gezellige vorige tweedaagse waarin het ging over professionele identiteit, doken we dit keer vol nieuwsgierigheid in het volgende thema. Deze keer stond het onderwerp ‘invloed zonder macht’ centraal. Na een goede kop koffie en voor sommigen een second breakfast in hotel ‘De Baak’ kon de module beginnen!

TERUGBLIK

We begonnen de dag met korte individuele presentaties over onze leerdoelen van de afgelopen periode. Het was heel interessant om de resultaten van iedereen te zien en te beseffen hoe veel er is geleerd door met ons leerdoel te experimenteren. De sfeer in de groep was zoals altijd goed en het is leuk om te zien hoe goed iedereen elkaar al kent in vergelijking met de vorige module begin oktober, toen we nog maar net begonnen waren. Dit kan ook niet anders na vele intervisiemomenten, pizza-avonden, lunches en vrijmibo’s.

INVLOEDSTIJLEN

Na de presentaties en de feedback hierop stond het thema invloed centraal. We hebben het over invloedcirkels gehad en dat wanneer je iets wil veranderen, je moet beginnen bij jezelf. Ook al hebben we nu als trainees geen leidinggevende rol, vanuit de functies die wij hebben moeten we toch mensen aansturen en inspireren. Want hoe krijg je mensen mee als je niet op je strepen kunt staan? En hoe kun je mensen vanuit jouw rol motiveren? We gingen in op deze vraagstukken aan de hand van verschillende invloedstijlen: Overbruggen, overtuigen, stellen en inspireren. Deze invloedstijlen kunnen je helpen om op een passende manier ruimte in te nemen.

BOKSEN ALS METAFOOR

De ochtend werd afgesloten met een uitgebreide lunch en een wandeling op het strand. Met nieuwe energie gingen we de middag tegemoet, waarin we praktisch aan de slag gingen met de invloedstijlen. De groep werd in tweeën gesplitst en samen met een van de coaches ging iedere groep aan de slag met het experimenteren tussen verschillende invloedstijlen. Het gaf veel inzicht om via rollenspellen bezig te zijn met invloedstijlen en te kijken welke reactie het opleverde bij je tegenspeler. Na een korte break stond het boksen op het programma. Ook tijdens deze oefening liet de trainster ons zien dat boksen ons veel kan vertellen over wie we zijn en welke lessen je hieruit kan halen. De dag werd afgesloten met een heerlijk diner en live piano muziek van een van onze muzikale trainees.

Super gezellig om zo de dag af te sluiten! Er werd nagepraat over de intensieve dag, maar er was nu ook ruimte om juist even over hele andere zaken te praten. Aan gespreksonderwerpen geen gebrek in deze diverse groep trainees.

DAG 2

Na de eerste dag sportief te hebben afgesloten met boksen was het tijd voor dag 2. Die begon voor sommigen weer sportief (lees: verlate nieuwjaarsduik op het Noordwijkse strand), en het programma begon met een creatieve inslag. Samen met een kunstenares zijn we aan de slag gegaan met het maken van een eigen invloedbord. Picture this: 17 trainees in een ruimte die bezig zijn met het tekenen van cirkels en vormen om zichzelf heen op een groot vel papier. Op het eerste oog misschien een vreemd gezicht, maar het leverde veel inzicht op. Na deze oefening werden onze kunstwerken geëxposeerd en kon iedereen feedback via post-its leveren op het werk van medetrainees. Deze feedback, plus al het andere wat we deze tweedaagse geleerd hadden, konden we meenemen in een afsluitende individuele presentatie. De verscheidenheid aan presentaties was groot en tijdens het luisteren voelde ik mij trots om deel uit te maken van deze leuke groep mensen. De tweedaagse heeft ons weer goed aan het denken gezet en een boost gegeven om hier verder mee te experimenteren op de Leidse, Delftse of Rotterdamse werkvloer.