Het is nogal een andere organisatie dan een universiteit: een ziekenhuis. Toch ben ik er terecht gekomen en wel via de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit Leiden.

COMMUNICATIEADVIES

Ik werk momenteel bij het Directoraat Communicatie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Onder dit Directoraat vallen de volgende teams: woordvoering, communicatieadvies, webadvies, redactie, kunstzaken en fondsenwerving. Ikzelf zit in het communicatieadviesteam. Als communicatieadviseur houd ik mij bezig met allerlei projecten rondom de communicatie naar patiënten toe, zowel online als offline. Van social media tot patiëntenfolders. Daarnaast is er ook nog het linkje naar de universiteit: door middel van onderwijscommunicatie houd ik mij, in samenwerking met de universiteit en de Faculteit Geneeskunde, ook bezig met de organisatie van verschillende voorlichtingsactiviteiten en de werving van studenten.

DE PATIËNT STAAT CENTRAAL

Heel merkbaar is dat alles hier – in ‘het huis’, zoals ze dat noemen – draait om de patiënten. Niet alleen vanzelfsprekend op de zorgafdelingen, maar ook op de ondersteunende afdelingen zoals onze afdeling. Het is een bijzondere doelgroep om voor én mee te werken. In een van mijn eerste weken ging ik bijvoorbeeld mee naar een fotoshoot in het Transplantatie Centrum. Patiënten die net een transplantatie hadden ondergaan, of nog moesten ondergaan, werden op de foto gezet. Deze foto’s zijn gemaakt voor gebruik op de nieuwe website van het Transplantatie Centrum. Het was heel bijzonder om te zien hoe open deze patiënten waren over hun situatie en hoe meewerkend ze waren tijdens de shoot.

BIJZONDERE WERKPLEK

Als er 10 jaar geleden aan mij was gevraagd of ik ooit in een ziekenhuis zou werken, dan zou ik hoogstwaarschijnlijk nee hebben gezegd. Waar ik toentertijd nog kippenvel op mijn armen kreeg bij het naar binnenstappen van een ziekenhuis, vind ik het nu erg bijzonder om hier te mogen werken. Het LUMC bestaat uit een aantal gebouwen, namelijk het ziekenhuisgebouw (gebouw 1), het onderzoeksgebouw (gebouw 2) en het onderwijsgebouw (gebouw 3). Mijn fysieke werkplek is ook daadwerkelijk in het ziekenhuisgebouw. Elke dag loop ik dus tussen de patiënten door mijn kantoor binnen.

STEENTJE BIJDRAGEN

Ondanks dat ik hier niet als arts werk en niet dagelijks mensenlevens red, voelt het toch alsof ik indirect ook mijn steentje bijdraag. Met patiëntencommunicatie proberen we de patiënt zo goed mogelijk van informatie te voorzien en met onderwijscommunicatie proberen we de toekomstige artsen in huis te halen. Al met al een hele interessante werkomgeving, waar veel gebeurt!

Volg ons vooral ook op social media: