Eind april ’17 kregen wij, toen nog eerstejaars LDE-trainees in Leiden, de opdracht om gezamenlijk een Finance congres te organiseren. De Universiteit Leiden was dit jaar voor het eerst begonnen met het organiseren van de terugkerende Finance Academies. Tijdens deze sessies worden thema’s besproken die van toepassing zijn voor de medewerkers die werkzaam zijn binnen Finance. Feit is dat we in een ongekend dynamische tijd leven, waarin automatisering en robotisering steeds meer plaats vindt en dat vraagt om flexibiliteit en aanpassing. Om de sessies van de Finance Academy van 2017 op een sprankelende manier af te sluiten, was het aan ons om een Finance congres te organiseren.

Na een halfjaar van voorbereidingen was het dan eindelijk zover. Het allereerste Finance congres vond op 23 november plaats en stond in het teken van “Skills voor de financial van de toekomst”. Een passend thema, want ook binnen de financiële wereld van universiteiten wordt verwacht dat zij anticiperen op de snel veranderende omgeving waarin wij ons bevinden. Van de opdrachtgevers kregen wij enkel mee dat het leerzaam & creatief moest zijn. Tevens moest het de Finance medewerkers op een positieve manier inspireren.

We startten de dag met een inspirerende keynote van trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Hooijdonk. Hij nam ons mee naar een inspirerende toekomst die het leven, maar ook het werken drastisch gaat veranderen. Vervolgens werd de groep gesplitst en gingen de deelnemers in verschillende workshops aan de slag. Zo gingen de medewerkers samen met  Rob Groen, ontwikkelingspsycholoog gevestigd in Amsterdam, aan de slag met de theorie van Belbin en kregen inzicht in hun eigen Belbin teamrol. Deze theorie is gericht op het verbeteren van de samenwerking en communicatie, op het bevorderen van zelfkennis en -inzicht en het vergroten van de vaardigheden. Naast Belbin, waren er nog twee andere workshops, namelijk een sessie creative dashboarden door Franklin Heijnen (Creative Director – Deloitte Digital). Hierbij gingen de deelnemers op een creatieve manier aan de slag om ‘problemen’ die zich voordoen op de werkvloer middels white boards en een creatieve mindset proberen op te lossen. De derde workshop werd gegeven voor Alexander Broekman, mede oprichter van het uitleganimatiebedrijf Funk-e. Het bedrijf vertaalt ingewikkelde producten en diensten naar leuke, heldere uitleg filmpjes van maximaal 75 seconden. Hier gingen de deelnemers wederom creatief aan de slag, dit keer gericht op communicatie. Het congres werd afgesloten door Joris van der Voet, universitair docent Bestuurskunde, die ons stof gaf om over na te denken. Hierbij ging hij in op het thema veranderingen in publieke organisaties en leiderschap, waarbij de visie en de rol (charisma) van belang zijn.

Terugkijkend op deze inspirerende en leerzame dag wil ik namens de organisatie, de opdrachtgevers Rob van den Wijngaard en Gertjan Boshuizen bedanken voor deze unieke kans om dit mooie allereerste Finance congres te mogen organiseren.  Het bracht ook wat uitdagingen met zich mee, met name omdat wij, voorheen trainees werkzaam in Leiden, nu in ons tweede jaar op een andere universiteit of faculteit werkzaam zijn. Gelukkig hebben de nieuwe trainees van Leiden ons flink geholpen met de laatste loodjes. Door deze opdracht ben ik  ook inzichtelijk geworden waar mijn sterke punten liggen op het gebied van samenwerken en organiseren.  De complimenten van mijn ex-collega’s zijn hartverwarmend. We hebben iets moois neergezet, waar we trots op mogen zijn.