Maandagochtend 9 oktober, 8.30 uur, Leiden. Gespannen koppies op het station staan op het punt de bus te pakken richting Noordwijk. Onze eerste LDE-training, wat gaat het brengen? Met elkaar op pad voelt als een schoolreisje, maar we weten ook wel dat ons wat te wachten staat. Het thema van deze training is namelijk Persoonlijk Leiderschap. En dat houdt ook in dat we persoonlijke dingen met elkaar zullen delen, best spannend dus!

Stoelendansformatie

We komen aan in Noordwijk bij De Baak Seaside, pal aan het strand. Wat een luxe dat we daar 2 dagen mogen doorbrengen! Al gauw gaat de sessie beginnen. Nou, daar zitten we dan in de bekende kring… We maken we kennis met onze trainers Mart en Henk en leren over de begrippen kern en ego, waartussen patronen kunnen bestaan. Daarna gaan we praktisch aan de slag en komt een stoelendansformatie tevoorschijn om één op één met elkaar te praten, liefst met iemand die we nog niet zo goed kennen. Vragen als: “Waar ben jij goed in?”, “Waar heb je een hekel aan?”, “Waar ben jij klein in”, maar ook vragen als “Wat verwacht je van deze dagen?” en “Waar kijk je tegenop deze dagen?”. Na deze nadere kennismaking moeten we ons gaan opsplitsen in gebalanceerde groepen. Er stond een half uur voor, maar time flies, dus we krijgen een restrictie van 20 minuten. Aan time management geen gebrek in onze groep, want binnen 5 minuten is het klusje geklaard. De analyse van Mart & Henk: een rationele en praktische groep!

Ware Hollanders

Tegen de middag is daar dan de tijd om de culinaire geneugten van De Baak te ondervinden. Ons was al medegedeeld dat er gekozen is voor veel biologische en duurzame producten. Vlees zal je er voor ontbijt of lunch niet aantreffen, want dat is moeilijker verteerbaar. Aan keuze in het buffet echter geen gebrek en als ware Hollanders scheppen we onze borden vol. Gelukkig hebben we ruim de tijd gekregen, dus veel van ons duiken nog even het strand op voor wat frisse wind.

De vertaalslag 

De middag wordt vervolgd met het kiezen van een buddy binnen de twee groepen. Je buddy is iemand die je wat nader volgt binnen de groep en op wie je even kunt terugvallen bij bepaalde opdrachten. Dit keuzeproces heeft wat meer voeten in de aarde, maar het ene na het andere koppeltje komt eruit rollen.

De laatste opdracht van de dag wordt gewijd aan onze persoonlijke achtergrond. Bijzonder om te horen wat ieders bagage is en de openheid daarin om dat te vertellen. De training wordt afgesloten met het maken van de vertaalslag van het levensverhaal en het eerder gemaakte assessment – waarin ons karakter en onze leerdoelen zijn geschetst – naar concrete doelen om te ontwikkelen. Wat kan ik doen met de wijze waarop ik gevormd ben?

Een koffie panna cotta later 

Om half 9 is het de hoogste tijd om even te ontspannen en te genieten van een luxe 3-gangendiner en een lekker wijntje. Een salade met hertenvlees, een heekfilet, runder ribeye of rode ui-tagliatelle, en koffie panna cotta later, gaat bij velen al vroeg het lichtje uit en is het tijd voor ieder om richting de hotelkamer te gaan voor goede nachtrust.

Wind door de haren

9 Uur stipt gaat de training de volgende dag weer verder, waarin we leren over het ‘levensscript’; hoe kun je vastgeroeste patronen en gedachtes herkennen en omvormen?. Later in de middag komen we terug op dit script, maar eerst is het tijd voor weer wat wind door de haren. We gaan het strand op voor een feedbackronde. We vormen twee rijen; de ene rij gaat feedback geven, de ander zal het ontvangen. We krijgen één minuut om iets positiefs over elkaar te zeggen, iets wat we waarderen in de ander, en iets opbouwends, iets wat we moeilijker vinden aan de ander. Ook al ken je de ander nog niet zo goed, je kunt uit een eerste indruk altijd iets van elkaar zeggen. Het is even zoeken, maar al snel komt iedereen er in en geeft nuttige feedback aan elkaar. Ook fijn om nu even niet in groepen onderverdeeld te zijn, maar met iedereen één op één contact te hebben. Daar nemen we de koude wind en het snot in onze ogen maar voor lief…

Moe maar voldaan

Hoog tijd voor een bakje warme soep bij de lunch! Voor het laatst even gebruiken maken van de goede service van De Baak. Tijdens de lunch buigt ieder buddykoppeltje zich over zijn of haar eigen  Script. De groep wordt vervolgens weer in tweeën verdeeld en krijgt de uitdaging om via experimenten te werken aan iemands leerdoel.

Dan nadert toch eigenlijk het moment om naar huis te gaan! Niet voordat er wordt afgesloten met een kringgesprek voor feedback en te vertellen met welke uitdaging c.q. experiment  hij of zij mee aan de slag gaat op zijn traineeplek.

Al met al waren het intensieve dagen waarin we elkaar en onszelf goed hebben leren kennen. Moe maar voldaan weer terug richting Leiden, Delft of Rotterdam!