Het is alweer juli. Voor de studenten is het vakantietijd en over enkele weken gaan de introductieperiodes voor nieuwe studenten alweer van start. Voor ons trainees helaas niet een lange zomervakantie, want de bedrijfsvoering van de universiteit gaat gewoon door in de zomermaanden. Wel zullen we allemaal per 1 september een nieuwe start maken, namelijk in onze tweede traineefunctie. Voor iedereen betekent dit een nieuwe universiteit of faculteit, nieuwe collega’s, nieuwe projecten en natuurlijk een heleboel nieuwe dingen te leren.

De roulatie: spanning en sensatie

Het vinden van zo’n nieuwe plek is nog best een lastige opgave. Dacht je met het vinden van het traineeship klaar te zijn met nadenken over ‘wat je nou eigenlijk wilt doen met je leven’, kan je weer opnieuw beginnen! Want er liggen weer volop opties open: je kan naar een andere universiteit, in een ander domein aan het werk, centraal of decentraal werken etc.. Dan volgen er kennismakingsgesprekken en ingewikkelde matchings, en na een periode van spanning en sensatie heeft iedereen intussen een leuke plek gevonden.

Dat is natuurlijk ook het leuke van het traineeship: de kans om al werkend erachter te komen waar jouw strengths en weaknesses liggen en in welk werk jij je het beste thuis voelt, door verschillende functies te bekleden. En soms weet je gewoon al precies wat je wilt, omdat het eerste jaar je zo goed is bevallen dat je jezelf verder wilt ontwikkelen in hetzelfde domein. Dat is dus precies het geval voor yours truly!

In een jaar van IT newbie naar een Business Analytics expert

Met mijn achtergrond in Italiaanse Taal en Cultuur, General Management en een marketing stage is het misschien niet voor de hand liggend dat je in de wereld van Business Analytics terecht komt. Toch zie je maar dat je er vele wegen naar Rome leiden, ofwel vele wegen naar jouw ideale baan. Het afgelopen jaar heb ik mij ondergedompeld in de wereld van data, IT systemen en informatievoorziening. En je hoeft dus echt niet heel technisch te zijn om dat te begrijpen, sterker nog, ik laat de techniek liever aan de rest over. Wat wel belangrijk is, is om de techniek te kunnen vertalen naar de business, en de businessvraag te vertalen naar de techniek. En daar kom ik in the picture: ben ik dus toch nog een soort vertaler geworden! Uit de persoonlijke ontwikkeling trainingen die we dit jaar hebben gehad is voor mij ook wel gebleken wat ik al wist: ik ben iemand die houdt van structuur, en daarom de aangewezen persoon processen onder de loep te brengen en te herstructureren waar nodig.

Ik kijk terug op het eerste jaar als een ontzettend leuk en leerzaam jaar, waarin ik niet alleen heel veel heb geleerd over Business Analytics, maar ook over het werken in een grote publieke organisatie als de Universiteit Leiden. Daarnaast hebben we als trainees ook heel veel over onszelf en van elkaar kunnen leren, iets wat net zo waardevol is als de inhoudelijke kennis.

Klaar voor het nieuwe jaar

Aankomend jaar ga ik verder met Business Analytics en Business Intelligence op de TU Delft. Hetzelfde, maar toch heel anders. Waar ik mij nu heel breed heb bezig gehouden met de centrale informatie voorziening en de processen rondom data analytics, zal ik mij straks richten op projecten met beterkking tot HR ICT en rapportages. Mijn brede kennis die ik heb opgedaan over het Business Intelligence vak kan ik mooi meenemen.

Daarnaast staat er ook een nieuwe trainee klaar om mijn plek over te nemen. Het mooie van het LDE traineeship is natuurlijk dat je ook onderling kan samenwerken tussen de universiteiten, dus hier zie ik ook mooie kansen voor het volgende jaar op het gebied van Business Intelligence.

Kortom, ik kijk uit naar 1 september!