Foto: campus TU Delft

Een aantal keer per jaar organiseert de TU Delft een Nieuwe Medewerkersdag. Als trainees van de TU Delft zijn we samen naar deze dag gegaan om meer te leren over de plek waar we terecht zijn gekomen. Daarnaast hebben we ook een rondleiding gekregen over de hele universiteit, waardoor we ook beter onze weg konden vinden. Erg handig, omdat je als trainee vaak aansluit bij meetings verspreid over de hele campus. Bovendien is de TU Delft erg pro flexwerken. Dan is het uiteraard wel zo fijn als je de beste plekken op de campus weet te vinden

Kennismaking en netwerken

De dag ging van start in het Science Centre, een soort klein museum waar een aantal van de uitvindingen van de TU Delft te zien zijn. ’s Ochtends kregen we verschillende praatjes, waarbij we meer leerden over de doelstellingen van de TU Delft en hoe ze deze proberen te bereiken, maar we kregen bijvoorbeeld ook informatie over de demografische verhouding binnen de universiteit. Wist je bijvoorbeeld dat de gemiddelde leeftijd van de medewerkers op de TU Delft 41 jaar is en het aantal vrouwen op ongeveer 34% ligt? Het was erg leuk om zo’n breed beeld te krijgen van de universiteit, waar je als trainee slechts een klein onderdeel van bent.

Na de introductie werden we op sleeptouw genomen door het Science Centre, waar we zelf een vliegtuig konden besturen en gezamenlijk een spel probeerden op te lossen. Op die manier kregen we van allerlei opleidingen die gegeven worden aan de TU Delft een indruk. Het technische wetenschapsveld is totaal anders dan ik zelf gewend ben vanuit mijn eigen opleiding, wat de rondleiding door het Science Centre extra interessant maakte voor mij. Kennismaken met een ander veld van expertise is namelijk ook een van de redenen waarom ik graag mijn eerste opdracht aan de TU Delft wilde doen.

Het hoogtepunt van de rondleiding was het moment dat we echt zelf aan de slag mochten gaan met lasapparaten, schroefjes en een afwasborstel om een kleine robothond in elkaar te zetten. Dit zorgde voor veel hilariteit, omdat iedereen ook direct zijn ‘hond’ ging uitlaten en meesleepte door het museum, richting het Sport en Cultuurcentrum. In dit centrum konden we genieten van een zeer uitgebreide lunch in de Barn (een tijdelijke schuur die als een soort sportkantine gebruikt wordt) en konden we bijkletsen met de mededeelnemers. De groep was erg gevarieerd, van promovendi tot beleidsmedewerkers tot administratiemedewerkers. Een goed moment om te netwerken dus!

Bijzondere plekken op de campus

De dag werd afgesloten met een rondleiding over de campus. Hier hadden we als trainees al erg goede verhalen over gehoord. De rondleiding bracht ons onder andere langs het ‘duurzame huisje’ in de Green Village, wat speciaal gebouwd is om te kijken welke duurzaamheidsmaatregelen het beste werken binnen een huishouden. Zo zitten er zonnepanelen op het dak, maar worden er ook nieuwe interventies toegevoegd. Daarna bezochten we een kwantummechanica computer om vervolgens uit te komen in een ruimte waar daadwerkelijk al het geluid afgesloten is. Hoe hard je ook schreeuwde in de zogenaamde Silence Room, alles klonk heel zacht en ontzettend ver weg. Het schijnt zelfs dat de gemiddelde mens er maar een half uur door kan brengen, omdat de stilte daarna psychisch op je gaat inspelen. We vervolgden de rondleiding in de richting van de Aula – wat in de vorm van een kikker gebouwd is – en liepen door naar de overige gebouwen van de universiteit. Uiteindelijk klommen we naar het hoogste punt van de campus voor een mooi uitzicht. Tot slot eindigden we in een van de faculteitskroegen (dit keer van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica) om gezamenlijk nog een biertje te drinken.

Op deze dag leerden we als trainees dus niet alleen hoe onze eigen plekken georganiseerd zijn, maar leerden we ook meer over de organisatie waar we werken. Bovendien leerden we medewerkers kennen die verspreid zijn over de hele universiteit, wat weer goed is voor onze contacten. Al met al was het dus een leuke en leerzame dag en zijn we vol goede moed aan ons traineeship begonnen.