Milou Eilers is op 1 september 2018 begonnen op haar eerste traineeplek als Trainee Studentenwelzijn bij de afdeling Student Development van Education & Student Affairs aan de TU Delft. Op dit moment is ze bezig met in kaart brengen van het beleid van de TU Delft rondom studentenwelzijn, maar tegelijkertijd met onderzoek naar best practices in Nederland en internationaal. Milou is afgestudeerd in Social & Organisational Psychology aan de Universiteit Leiden.

“Ja, maar… Waarom?”

“Deze vraag loopt als een rode draad door mijn studietijd. Ik ben altijd gefascineerd geweest door het ‘waarom?’ achter het gedrag van mensen. Waarom is het zo belangrijk voor mensen om ergens bij te horen? Waarom gedraag je je bij je vrienden anders dan op kantoor? Tijdens mijn bachelor Psychologie en master Social & Organisational Psychology aan de Universiteit Leiden heb ik geleerd om op een wetenschappelijke manier naar dit soort vraagstukken te kijken. Daarnaast heb ik verschillende vakken Bestuurskunde gevolgd, waardoor ik mijn affiniteit met beleid ontdekte. Door een jaar raadslid te zijn van de faculteitsraad van de Faculteit der Sociale Wetenschappen heb ik dit in de praktijk kunnen brengen en al kunnen proeven van de complexiteit en diversiteit van het besturen van een universiteit. ”

“De academische wereld of het bedrijfsleven?”

“Eén van de vragen waar de master Social & Organisational Psychology een antwoord op probeert te vinden, is de vraag welke processen ervoor zorgen dat mensen binnen een bedrijf of organisatie volledig tot hun recht komen. Na mijn master ben ik het bedrijfsleven ingedoken en ben ik gestart als Recruitment Consultant bij een klein kantoor dat zich specialiseert in werving & selectie van academici met een wiskundige of technische achtergrond. Binnen deze sectoren zijn de mogelijkheden eindeloos en ik vond het een uitdaging om met slimme, ambitieuze starters mee te denken over de stap naar het bedrijfsleven. Mijn interesse in het ‘waarom?’ kwam sterk terug in de gesprekken. ‘Waarom spreekt een bepaalde sector/een bepaald bedrijf je aan? Waarom past dat bij je ambities en je vaardigheden? Het leggen van de link tussen de universiteit en het bedrijfsleven vind ik heel interessant en ik heb dan ook veel geleerd in deze tijd: het managen van verwachtingen, relaties onderhouden met (inter)nationale bedrijven en het scherp krijgen van achterliggende ambities of wensen.”

“Back to school”

“Na een jaar begon het te kriebelen. Werken bij een recruitmentkantoor is heel target gedreven, waardoor er weinig tijd is voor persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast miste ik de inspirerende, dynamische wereld van de universiteit, waar in mijn ogen de oplossingen van morgen worden gevonden. Ik had tijdens mijn master al gehoord van het LDE traineeship en na alle gesprekken met studenten van de TU Delft in mijn rol als Recruitment Consultant was ik om: dáár wil ik graag mijn avontuur als LDE trainee starten.”

“In mijn huidige opdracht werk ik op de afdeling Student Development, binnen de directie Education & Student Affairs. Het welzijn van studenten is een hot topic op het moment, maar wat betekent welzijn exact en wat kan je als universiteit doen om dit te bewerkstelligen? Ik zit nu nog in de onderzoeksfase; interviews met (wetenschappelijke) staf van de TU Delft, gesprekken met studenten, het inzichtelijk maken van de huidige processen, maar ook het uitpluizen van (inter)nationaal onderzoek en het in kaart brengen van best practices van andere universiteiten. Hopelijk kan ik aan het eind van dit jaar een adviesrapport voorleggen aan het CvB en daardoor mijn steentje bijdragen aan een fantastische studieklimaat op de TU Delft!”

Milou Eilers

Milou Eilers

Trainee Studentenwelzijn - TU Delft

Milou Eilers, MSc
TU Delft
Academic Services – Education & Student Affairs