Inge is in september gestart als Trainee Data Security op de afdeling Informatiemanagement van het Bestuursbureau van de Universiteit Leiden. Hier gaat zij  een jaar aan de slag met het onderwerp Informatiebeveiliging.

Save the best for the start: Cybercrisisoefening Ozon 2018

“Mijn eerste maand als trainee kon niet beter starten: begin oktober deed de Universiteit Leiden mee aan de landelijke cybercrisisoefening OZON. De voorbereidingen hiervoor waren al maanden in volle gang. In deze cyberoefening werd gesimuleerd dat de universiteit gehackt werd. Het doel was om te oefenen hoe de verschillende afdelingen binnen de universiteit omgaan met een cybercrisis (van de techneuten tot aan het College van Bestuur) om uiteindelijk de universiteit weerbaarder te maken. Ik stapte midden in de organisatie van deze oefening in en mocht tijdens de twee dagen van de oefening in het control centre in Utrecht zitten.  Samen met mijn leidinggevende lieten we de crisis  uitbreken bij de verschillende deelnemende teams. Na het oefenen volgt er een evaluatie- en leertraject: Hoe kunnen we als universiteit ons nog beter voorbereiden op een daadwerkelijke aanval? En, hoe kunnen we de eventuele impact verkleinen?  Alle tools en informatie die we uit de evaluatie gaan halen, gaat er voor zorgen dat we bij een eventuele aanval meer kennis hebben. Ik vond deze dagen heel leerzaam omdat ik meteen volop in het thema gegooid werd en het een mooi startpunt is voor mijn volgende opdrachten.”

Brede interesse, weidse blik

“Mijn achtergrond ligt op het gebied van Internationale Betrekkingen, Latijns-Amerikastudies en Psychologie. Tijdens mijn masteropleiding Internationale Betrekkingen ontstond mijn specifieke interesse voor het thema Cyber Security; we analyseerden hoe (inter)nationale dreigingen in toenemende mate een cyber-oorsprong hebben. Kijk bijvoorbeeld naar de rol van digitale oorlogsvoering tijdens de MH17-ramp, of recentelijk met de Russische hackpoging van het OPCW in Den Haag. Het thema Cyber Security is in volle ontwikkeling en het is niet weg te denken uit de maatschappij. Ik heb bewust gekozen voor een traineeship omdat je de kans krijgt om veel te leren in een relatief korte tijd, en om stil te staan bij je eigen persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast mag je meedraaien in mooie en diverse projecten en leer je de organisatie goed kennen.”

Van oefenen naar informeren

“Het komende jaar zal ik me onder andere bezighouden met het opzetten van awareness campagnes rondom het thema Cyber Security. Zijn mensen voldoende op de hoogte van de risico’s van ‘the Internet of Things?’ Hier komt mijn Psychologie-achtergrond goed van pas: waarom vertonen mensen bepaald gedrag en hoe kunnen we dit veranderen?’ Het belooft een leerzaam en uitdagend jaar te worden, zoals mijn eerste maand al heeft bewezen!”

Inge van den Boomen

Inge van den Boomen

Trainee Data Security - Universiteit Leiden

Inge van den Boomen, MA
Universiteit Leiden
Informatiemanagement