Roos Venema studeerde in juni 2017 af in Centraal en Oost Europese Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen. Afgelopen jaar werkte zij als projectmedewerker aan het verbeteren van de dienstverlening aan studenten met een functiebeperking (SMF) aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Komend jaar blijft ze op de Erasmus Universiteit als beleidsmedewerker bij het International Office.

“Uit je comfortzone, heel verfrissend”

Afgelopen jaar was voor mij een stap buiten mijn comfortzone, wat ook precies de bedoeling was. Alhoewel ik op het begin nog wel even dacht; ‘hoe kan ik mijn ei kwijt binnen deze opdracht?’ bleek al snel dat ik ontzettend op mijn plek zat. Ik heb een ontzettend leuk en leerzaam jaar gehad en kreeg al snel veel vrijheid om naar eigen inzicht en zelfstandig aan deelprojectjes te werken. Ik vond het erg verfrissend om vanaf 0 te beginnen en het onderwerp me helemaal eigen te maken, zo blijft er ook meer ruimte over voor nieuwe ideeën. 

“Terug naar mijn roots”

Toch voelde ik ook steeds meer dat ik toch terug naar het ‘internationale speelveld’ wilde en een beter aansluiting op mijn studieachtergrond (internationale betrekkingen) wilde. Aankomend jaar ga ik dan ook terug naar mijn roots. Ik ga bij het International Office van de EUR als beleidsmedewerker aan de slag met de kwaliteit van partnerships op het gebied van onderwijs. Denk hierbij aan het in kaart brengen van bestaande en potentiële partnerships, het ontwikkelen van checklists voor nieuwe partners en het opzetten van zogeheten expert (regio)- groepen. Het project staat grotendeels nog in de kinderschoenen dus er is veel vrijheid voor mij om mijn eigen input te leveren; daar zullen de trainingen projectmanagement ook goed bij van pas komen! Daarnaast begin ik de komende tijd met een hoop inlezen en vooronderzoek. Zo maak ik binnenkort een rondje langs andere Nederlands universiteiten om te leren van hun best practices.”

“Op naar het tweede jaar”

Ik kijk positief terug op het eerste jaar. De combinatie van werken aan je opdracht en de regelmatige trainingen, intervisie-sessies en andere LDE-excursies zorgen voor veel afwisseling in je werkweek. Daarnaast is het erg fijn dat je zoveel vrijheid krijgt om eigen initiatieven uit te voeren of in te brengen.

Ik ben benieuwd wat komend jaar gaat brengen.”

Roos Venema

Roos Venema

Trainee Beleidsmedewerker International Office - Erasmus Universiteit