Pim heeft in zijn eerste traineejaar bij de Universiteit Leiden op de afdeling Informatiemanagement gewerkt. Op 16 augustus 2018 is hij bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) begonnen bij het Directoraat ICT, op deze afdeling zal Pim zich een jaar lang bezig houden met het onderwerp Informatiebeveiliging.

“Jonge dromen”

“In 1997 zag ik op vakantie in Zeeland de komeet Hale-Bopp, sindsdien was ik geïnteresseerd in het heelal en konden de populaire wetenschapsboeken niet snel genoeg aangesleept worden. Ik besloot dan ook om Sterrenkunde te gaan studeren in Leiden, een studie waar ik in 2009 mee begon. De studie was vreselijk interessant maar het leven buiten de studie trok mij toch meer. Ik besloot actief te worden bij mijn studievereniging waar ik, onder andere, borrels, symposia en studiereizen organiseerde en een jaar voltijd actief was in het bestuur.

Gedurende deze tijd zag ik hoe veel nieuwe studenten ontzettend opbloeide tijdens de studie en helemaal uit hun schulp kwamen. Ik vond het geweldig hoe ik daar aan bij kon dragen binnen de studievereniging en ik wist zeker dat ik voor een maatschappelijk ingestelde organisatie wilde werken.

“Een nieuwe uitdaging”

Na een jaar bij de Opleiding Sterrenkunde gewerkt te hebben in een uitvoerende functie (o.a. data-analyse, processen vormgeven en het opzetten van een studentenpracticum) besloot ik dat ik mij graag nog verder wilde ontwikkelen en dat een traineeship daar een mooie plek voor is.

In het eerste jaar van het traineeship heb ik mij ingezet voor de afdeling Informatiemanagement van de Universiteit Leiden. Het was een ontzettend leerzaam jaar en ik heb naast mijn vooraf bepaalde vaste taken veel kansen gehad om verschillende projecten op te pakken. Één van de projecten waar ik aan heb gewerkt, en wat ik aan het begin van het jaar nog totaal niet verwacht had, was de cybercrisisoefening OZON. Tijdens deze oefening (oktober 2018) zal geoefend worden hoe de universiteit (samen met ongeveer 40 andere onderwijs- en zorginstellingen), vanaf de operationele kant tot en met het College van Bestuur, omgaat met een cybercrisis (denk bijvoorbeeld aan een grootschalige ransomware aanval). Samen met de CISO (Corporate Information Security Officer) was ik één van de twee hoofdvoorbereiders voor de Universiteit Leiden.

Gedurende het jaar merkte ik dat informatiebeveiliging een ontzettend interessant en breed onderwerp is waar ik graag meer over wil leren en ik heb mij ingezet om mijn tweede traineejaar in dit thema in te vullen. Dit is gelukt en op het moment ben ik aan de slag als adviseur Informatiebeveiliging bij het LUMC. Voor het LUMC bereid ik, net zoals bij de Universiteit Leiden, OZON voor en zal ik onder andere risicoanalyses voor verschillende informatiesystemen uitvoeren.

“Gezondheidszorg”

Het LUMC is een geheel andere omgeving dan de universiteit, het grootste belang is de patiëntenzorg. Er ligt hier ontzettend gevoelige informatie waar de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van levensbelang is; een geweldige uitdaging op het gebied van informatiebeveiliging. Ik ga hier het komende jaar veel leren en ik kan op mijn manier (indirect) iets bijdragen aan het verbeteren van de gezondheidszorg, ik heb er zin in!

Pim Overgaauw

Pim Overgaauw

Trainee Informatiebeveiliging - LUMC