Even voorstellen:

Ellen van Andel was onderdeel van de allereerste lichting LDE trainees en startte dus in 2014 aan het gloednieuwe traineeship. Tijdens haar studie had ze een bijbaan gehad bij een consulting bureau. Alhoewel ze zichzelf niet in die wereld zag werken, ontdekte ze wel dat ze het heel leuk vond om dichtbij de kennis te zitten en kritisch na te denken. Bij een universiteit werken leek daarom een logische keuze. Daarnaast vond ze ook de samenwerking binnen LDE erg interessant, en wilde daar graag een bijdrage aan leveren.

Van trainee naar professional:

Ellen voerde haar eerste opdracht uit bij het LDE Center for Frugal Innovation. Daar hielp ze met het opzetten van de gehele organisatie van het center. “Ze hadden bijvoorbeeld wel vergaderingen, maar er werd nooit genotuleerd en dus kwamen ze ook nooit terug op punten uit eerdere vergaderingen.” Naast het creëren van deze werkprocessen, heeft Ellen ook meegeschreven aan subsidievoorstellen en hielp ze met het bijhouden van de projectadministratie. Ook ondersteunde ze ook op het gebied van communicatie.

Ellens tweede opdracht vond plaats bij het International Institute of Social Studies. Hier hield ze zich bezig met projectadministratie en de monitoring van projecten. Ze leverde eveneens een actieve bijdrage aan een project met weerstations in Afrika. “Er was behoefte aan een impact assessment vanuit een project in Ghana. Ik mocht toen meedenken over verschillende verdienmodellen en het bouwen van partnerships.” Uiteindelijk heeft ze voor dit project ook een bezoek aan Ghana gebracht.

In de eerste jaren van het traineeship, voerden trainees 3 opdrachten van 8 maanden uit in plaats van 2 opdrachten van een jaar. Vandaar dat Ellen ook nog een derde opdracht heeft volbracht. Deze opdracht vond plaats bij Delft Global en het Valorisatie Center aan de TU Delft. “Hier mocht ik projecten managen en ging ik zelf ook steeds vaker workshops geven. Uiteindelijk ben ik helemaal overgestapt van projectmanagement naar het onderwijs, en zo ben ik in mijn huidige functie als docent bij het Delft Center for Entrepreneurship beland.” Ellen geeft nu onderwijs aan studenten, maar werkt ook nog steeds samen met het valorisatie center aan projecten.

Ellen kijkt positief terug op het traineeship. “Het heeft letterlijk mijn horizon verbreed: ik ben naar Ghana, Rwanda, Zuid-Afrika en Duitsland geweest.” Daarnaast was het volgens Ellen een geweldige tijd om te netwerken. Als trainee wordt je gezien als een geselecteerd talent, waardoor je overal makkelijk binnenkomt.  En ook sommige van haar medetrainees heeft zij nog altijd contact. “Een andere trainee werkt ook in Delft, daar ben ik afgelopen zomer zelfs mee op vakantie geweest. Dat is echt een vriendin geworden. Ook hebben we nog een whatsapp groepje waar we af en toe dingen in delen.”

Tenslotte vroegen we Ellen naar haar tip voor trainees die in september zullen starten aan het traineeship. “Denk in termen van mogelijkheden, in plaats van beperkingen. Je loopt altijd wel ergens tegen aan in zulke enorme organisaties, maar als je je daar niet door laat weerhouden, is alles mogelijk.”