De wereld is in de grip van een pandemie, winkels en scholen zijn dicht en mensen worden opgeroepen massaal thuis te blijven. Ook universiteiten zijn dicht, onderwijs wordt zoveel mogelijk online aangeboden. Het werk gaat echter door, maar dan vanuit huis. LDE trainees Marleen en Sarah vertellen over hun werkzaamheden tijdens de corona crisis.

 

VAN KLASSIKALE TRAININGEN NAAR ONLINE

Marleen Zwetsloot | Universiteit Leiden | HRM Learning & Development

Eind 2019 hebben we bij Universiteit Leiden een groot pakket aan online vaardigheidstrainingen aangekocht zodat al onze medewerkers op een laagdrempelige manier kunnen werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. In mijn functie op de afdeling Learning & Development was ik al sinds december druk bezig met het implementeren van deze online trainingen in de organisatie. Nu wij met z’n allen een duikvlucht hebben genomen in de online wereld zijn deze trainingen opeens relevanter dan ooit. De afgelopen weken heb ik dan ook veel webinars gegeven en teams mogen begeleiden bij het starten met trainingen.

Ook werk ik nu zelf aan een online mindfulness training voor promovendi. Naast het traineeship geef ik al een aantal jaar groepstrainingen en nu mag ik al mijn enthousiasme en energie steken in het ontwikkelen van mijn eerste online trainingen. Bij het ontwikkelen van deze training probeer ik een mooie combinatie te maken van verschillende leermethoden. Mindfulness leer je niet door er alleen maar over te lezen, maar om toch de nodige kennis over te dragen maak ik gebruik van een online module. Daarnaast komen we iedere week een uur virtueel bij elkaar en gaan de deelnemers dagelijks zelf aan de slag met korte oefeningen.

DIGITALE TENTOONSTELLING

Sarah Edrisy | TU Delft Library | Education Services – Open spaces

Een van de projecten waar ik momenteel aan werk is een campusbrede tentoonstelling, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Bandung Institiute of Technology (ITB) in Indonesie in 2020. Het ITB heeft nauwe banden met de TU Delft en daarom organiseert de Library een serie tentoonstellingen en programma’s over de relatie tussen Delft en Indonesië toen en nu.

Een onderdeel van het project is een Augmented Reality (AR) app. De app gaat over irrigatie en de ethische kwesties die daarbij speelden. Nederlandse ingenieurs hebben veel irrigatiewerken gebouwd in Indonesië, maar hierbij speelden er ook belangrijke dilemma’s, zoals de verdeling van water tussen suiker en rijst. Aangezien de opening van deze tentoonstelling niet door kon gaan, heb ik nu meer tijd om aan de app te werken.

Deze kaart is voor in de AR app.

De huidige crisis is een omschakeling voor ons allemaal. Aangezien uitjes naar musea niet mogelijk zijn, worden digitale tentoonstellingen en virtuele tours steeds populairder. Zelf werk ik nu ook aan een digitale tentoonstelling met een zeer actueel onderwerp: de corona crisis vanuit historisch perspectief. Wist je bijvoorbeeld dat de “vader der virologie”, Martinus Beijerinck, een Delftse onderzoeker was? Of dat de TU Delft al eens eerder gesloten was vanwege een pandemie, namelijk de Spaanse Griep in 1918. Door te kijken naar het verleden valt er veel te leren over het heden!

Ik merk wel dat het thuiswerken de afstand tussen collega’s letterlijk en figuurlijk vergroot en daarom is het des te belangrijker om met elkaar in contact te blijven. Bij ons op de afdeling hebben we daarom elke ochtend een “virtueel koffiemomentje” waarin we elkaar even zien en spreken. Zo blijven we toch met elkaar verbonden.

Op de afbeelding zie je een 3D foto van hoe de tentoonstelling eruit moet komen te zien.

OOK ONZE EIGEN TRAININGEN VANUIT HUIS

Alle trainees zijn verhuisd van hun werkplek op een van de universiteiten naar een werkplek in de thuisomgeving. Gelukkig hebben we onderling nog steeds genoeg contact met elkaar. Ook de trainingen van De Baak, intervisies en coachingsgesprekken gaan gewoon door.  Afgelopen week hebben we met de hele groep de eerste online trainingsdag gehad. Het programma was aangepast en er was genoeg pauze om even de benen te strekken tussendoor. Ondanks dat we het leuke uitje naar de trainingslocatie nu misten en je even zelf voor je eigen koffie moest zorgen waren we het er allemaal over eens dat het het nog steeds enorm waardevol was!