Inmiddels zijn de trainees alweer bijna drie maanden hard aan het werk en is de eerste trainingsmodule alweer achter de rug. Hieronder vertellen twee trainees bij de TU Delft, Sofie en Cas, wat zij allemaal hebben meegemaakt tijdens deze training.

 

DAG 1: DOOR SOFIE

“Module 1: Professionele Identiteit. Een training van twee dagen inclusief overnachting in Driebergen verzorgt door De Baak. Naast een routebeschrijving was dat alle informatie die LDE-lichting 6 kreeg voorafgaand aan de eerste tweedaagse training van het traineeship.

Een klein beetje zenuwachtig maar vooral erg nieuwsgierig begon ik aan de reis van Rotterdam naar Driebergen. Eenmaal aangekomen bij ‘’het Centerparks onder de coaching’’ zoals een van de trainees de prachtige locatie van De Baak in het bos noemde, ging het programma van start met een check-in moment. Hierbij kregen we allemaal de ruimte om kort te vertellen hoe we tegen de training aankeken en hoe we ons voelden. Hierna mochten we meteen lekker naar buiten om een oefening te doen waarbij we elkaar moesten observeren en feedback mochten geven. Ik vond het vooral een interessante oefening toen ik tegenover een mede-trainee moest gaan staan en diegene alleen maar aan mocht kijken zonder iets te zeggen. Daarna mocht ik teruggeven wat ik dacht dat haar sterke punten waren en zij deed hetzelfde bij mij. Op deze manier stelden we ons meteen open naar elkaar en was het ijs snel gebroken. Een goed begin van de training dus.

Vervolgens gingen we weer naar binnen om onze leerdoelen voor komend jaar op te stellen door gebruik te maken van Kernkwadranten en door met elkaar in gesprek te gaan. Ik vond het erg leerzaam om de leerdoelen van anderen te lezen en mijn mede-trainees te helpen met het opstellen van hun kernkwadranten. Ik vond het erg leuk dat we elkaar zo in best wel korte tijd meteen beter leerden kennen. Na veel met elkaar gepraat te hebben was het weer tijd om iets actiefs te doen, om daarna lekker met elkaar te pauzeren en ervaringen en inzichten te delen.

De laatste opdracht van de eerste dag was voor veel trainees het hoogtepunt van de training. We kregen de kans om met een trainingsacteur een moeilijke situatie na te spelen. Het was heel fijn en leerzaam om te kunnen oefenen met verschillende reacties en verschillend gedrag, en om hier feedback op te krijgen. We sloten de dag af door lekker met elkaar uit eten te gaan en er was zelfs nog tijd voor een borrel in de bar. Zo konden we de stoom goed afblazen om daarna heerlijk naar onze hotelkamers te gaan voor wat hoognodige slaap.’’

 

 

DAG 2: DOOR CAS

“Na een goede nacht slapen en een lekker ontbijt waren we weer opgeladen om aan de tweede dag te beginnen. In groepjes van drie vertelden we elkaar om de beurt onze overtuigingen, terwijl de anderen vragen stelden of observeerden. Ik vond het ontzettend leerzaam om stil te staan bij zowel mijn helpende als belemmerende overtuigingen als ook waar ze op gestoeld zijn. Het was daarnaast interessant om van mede trainees te horen dat ze met dezelfde soort onderwerpen worstelen als ik. Daarna gingen we verder aan de slag met onze overtuigingen en mochten we in tweetallen door het bos wandelen. We moesten daarbij goed naar elkaar luisteren en bedenken wat deze overtuiging ons gebracht had, wat niet, en welke nieuwe overtuiging we mee zouden willen nemen. Ik vond het een fijne opdracht waarin je de ander de ruimte kon bieden om zelf te vertellen over zijn of haar overtuiging zonder te snel te reageren.

Na de lunch gingen we in twee groepen uiteen en moesten we voor elkaar een soort opdracht verzinnen waarbij de ander zijn of haar leerdoel in de praktijk kon brengen. Nadat iemand zijn of haar leerdoel had uitgelegd, ging deze persoon naar de gang waarnaar de groep een soort activiteit mocht verzinnen die daarna door een medetrainee werd uitgelegd. Ik vond het zelf best spannend toen ik moest wachten omdat de opdrachten erop waren gericht om je een beetje uit je comfortzone te halen. Uiteindelijk vielen de activiteiten allemaal reuze mee, zo speelden we op en gegeven momentje buiten tikkertje en hadden we het volgende moment een groepsknuffel, en was het mooi om te zien hoe sommige simpele activiteiten toch veel te weeg kunnen brengen.

Aan het eind van de middag kregen we nog een spontane muzikale afsluiting, hetgeen de perfect ontspannen afsluiting vormde van een toch wel slopende tweedaagse training. Het was heel fijn om twee dagen helemaal uit te trekken om bezig te zijn met mijn (niet “je”) persoonlijke ontwikkeling en om echt de diepte in te gaan over waar mijn valkuilen en uitdagingen liggen. Ik kijk dan ook erg uit naar de volgende training van de Baak in januari en zal in de tussentijd zoveel mogelijk in de praktijk brengen wat ik die twee dagen geleerd heb.”