Het leuke aan het LDE-traineeship is dat je, naast het bestaande ontwikkelingsprogramma, ook vanuit je werkplek de kans krijgt op jezelf te ontwikkelen. Zo wandel ik op een zonnige maandagochtend in april door het levendige centrum van Bordeaux. Normaal gesproken werk ik op de Erasmus Universiteit in Rotterdam, maar deze week ben ik op de EAIE-Spring Academy (European Association for International Education). Hier volg ik een inspirerende meerdaagse training over het maken van een strategisch internationaliseringsplan. Voor mijn opdracht doe ik een beleidsonderzoek over internationalisering van het curriculum. Voor mij is deze training een unieke kans om kennis uit te wisselen met internationaliseringsmedewerkers van over de hele wereld.

GELIJKENISSEN

De eerste dag begint op de negentiende-eeuwse campus van Université de Bordeaux. Een meerderheid van de aanwezigen werkt op Europese universiteiten of Hogescholen, maar er zijn ook deelnemers uit Amerika, Saudi Arabië, Rusland en Hongkong.  Er zijn academici, beleidsmedewerkers, managers, communicatiemedewerkers en vele functies daar tussenin. Ondanks de verschillen, blijkt al snel dat we met dezelfde vragen rondlopen: Hoe ga je als universiteit om met internationalisering? Hoe voer je effectief veranderingen door op het gebied van internationalisering? Hoe ga je om met de politieke spanningen rondom het thema?

Tijdens interactieve trainingssessies staat het ontwikkelingsproces van een strategisch internationaliseringsplan centraal. Hoewel ik als LDE-trainee bij Academische Zaken op de Erasmus Universiteit niet verantwoordelijk ben voor de strategie, is het erg leerzaam om te leren over strategische processen. De training brengt me praktische kennis die ik direct kan toepassen in mijn project. Zo gaat het over planning, communicatie, stakeholders, de visie en missie van de universiteit en ga zo maar door.

BINNEN- EN BUITENBLIK OP DE UNIVERSITEIT

Op de tweede dag gaan we in op de trends in het hoger onderwijs en duiken we dieper in het proces van een internationaliseringsstrategie. Welke tussenstappen moet je nemen op het moment dat je de visie van de universiteit vertaalt naar (meetbare) doelen en actiepunten? Communicatie is het tweede thema dat vandaag centraal staat. Tijdens discussies worden er bruggen geslagen tussen ‘ondersteunend personeel’ en ‘wetenschappelijk personeel’ als blijkt dat deze groepen niet altijd begrip hebben voor elkaars werk.

Door te horen over andere instellingen, leer je meer over de universiteit waar je zelf werkt. Waar een collega uit Almaty (Kazachstan) op zoek is naar een methode om meer internationale studenten te werven, vertelt een collega uit Barcelona dat daar juist teveel internationale studenten willen studeren. Vanuit het perspectief van sommige universiteiten is de Erasmus Universiteit al ver op het gebied van internationalisering, maar er zijn verbeterpunten.

Ondanks het idyllische uiterlijk van de universiteit in Bordeaux is er iets vreemds. In de universiteitsgebouwen is veel bewaking aanwezig en in de wijk lopen gewapende militairen. Een aantal Fransen vertelt later dat ze sinds de aanslagen in Parijs gewend zijn geraakt aan de beveiliging. Toch wringt het: een universiteit zou bij uitstek een veilige en geweldloze plek moeten zijn waar ruimte is voor (kritisch) dialoog en vrijheid van meningsuiting.

KOFFER VOL INSPIRATIE

Op de laatste dag presenteren alle deelnemers van de training welke vervolgstappen ze nemen wanneer ze terugkomen. De lesdagen in Bordeaux hebben me meer vertrouwen gegeven in mijn werk. Het bevestigt dat ik op de goede weg ben en ik weet nu hoe ik mijn plan verder kan verbeteren. Daarnaast stelt het me gerust dat collega’s van over de hele wereld te maken hebben met dezelfde obstakels op het gebied internationalisering en dat we die allemaal kunnen overwinnen. Met een koffer vol inspiratie keer ik weer terug naar Rotterdam.

WIL JIJ OOK LDE-TRAINEE WORDEN?

Op dit moment is de sollicitatieprocedure voor het LDE-traineeship geopend. Je kan via deze link meer informatie vinden over het traineeship en het solliciteren. Voel je vrij om ons te contacteren voor al je vragen en/of een koffie te drinken samen. Je kunt mij vinden op LinkedIn.

MEER LEZEN?

HET BEGIN VAN MIJN TRAINEESHIP

Op maandag 2 september 2019 was het zover: ruim drie maanden nadat ik was aangenomen, begon mijn eerste werkdag als trainee corporate communicatie en marketing bij de Universiteit Leiden. Het was onmiddellijk een veelbewogen start. Op 2 september is namelijk de...
Read More

Internationalisering in Bordeaux

Het leuke aan het LDE-traineeship is dat je, naast het bestaande ontwikkelingsprogramma, ook vanuit je werkplek de kans krijgt op jezelf te ontwikkelen. Zo wandel ik op een zonnige maandagochtend in april door het levendige centrum van Bordeaux. Normaal gesproken werk...
Read More

Later, als ik groot ben… word ik LDE trainee!

‘Wat wil jij worden als je groot bent?’ Waar de meeste klasgenootjes op de basisschool hun antwoord klaar hadden - dierenarts, dokter, politieagent of juf/meester – wist ik nooit wat ik wilde worden. Mijn droombaan veranderde met de dag en wat ik ook wilde worden, ik...
Read More

LDE-trainees ontdekken ‘the civic university’ in Finland

Hoe werk je als universiteit nu echt samen met de maatschappij? Hoe pakken onze internationale collega’s dat aan? En wat kunnen wij daarvan leren? Om een antwoord te vinden op deze vragen rondom het thema ‘the civic university’, bezochten LDE-trainees van Leiden,...
Read More

Invloed zonder macht

5 en 6 februari was het weer tijd om samen met mijn medetrainees naar Noordwijk af te reizen voor module 2 van de Baak. Na de leerzame, maar ook gezellige vorige tweedaagse waarin het ging over professionele identiteit, doken we dit keer vol nieuwsgierigheid in het...
Read More

De stavaza: op de helft van mijn traineeship!

Na alle sollicitatierondes, speeddates met toekomstige opdrachtgevers, persoonlijkheidstesten, kennismakingen met mijn mede LDE-trainees en een zomervakantie ertussen, begon ik dan eindelijk op 3 september aan mijn traineeship! Fast forward naar het heden - 6 maanden...
Read More

Persoonlijke ontwikkeling aan zee

Tijdens het LDE traineeship heeft de groep trainees allerlei gezamenlijke activiteiten, zoals trainingen en intervisiemomenten. In oktober gingen de eerstejaars trainees naar een tweedaagse training ‘Professionele Identiteit’ bij hotel de Baak in Noordwijk. Leidse...
Read More

Training projectmanagement

Daar zit je dan: op jouw nieuwe werkplek. De eerste weken voelen als een wervelwind. De hele dag nieuwe indrukken, mee op pad, tientallen nieuwe gezichten per week, en veel lezen... Heel veel lezen! Je probeert de organisatie zo snel mogelijk en zo goed mogelijk te...
Read More