Tijdens het LDE traineeship heeft de groep trainees allerlei gezamenlijke activiteiten, zoals trainingen en intervisiemomenten. In oktober gingen de eerstejaars trainees naar een tweedaagse training ‘Professionele Identiteit’ bij hotel de Baak in Noordwijk. Leidse trainees Quincy Breidel en Charlotte Boelens vertellen over hun ervaringen.

Quincy: ‘Op 9 oktober verzamelde alle eerstejaars LDE trainees zich op de Baak in Noordwijk. Na aanmelding bij receptie mochten we plaatsnemen op de comfortabele banken bij de open haard waar we lekker konden ontbijten. De training ging na het ontbijt van start. We begonnen met een strandwandeling, waarin de trainees roulerend aan elkaar gekoppeld werden en feedback aan elkaar moesten geven. Na de wandeling ging de training binnen verder over de theorie van goed feedback geven en ontvangen. In de middag zijn we aan de slag gegaan met het in kaart brengen van onze kwaliteiten en valkuilen. Om onze valkuilen te ontwikkelen hebben we leerdoelen opgesteld waar we het komend jaar aan gaan werken. Voor mij is een leerdoel om wat vaker op de voorgrond te treden. Aan het einde van de training kregen alle trainees de mogelijkheid om gesprekstechnieken te oefenen met een acteur. Tot slot hebben we gezamenlijk lekker gedineerd in het restaurant van de Baak. Wat ik het leukste vond aan de dag: het beter leren kennen van mijn mede trainees.’

Charlotte: ‘Na een heerlijk nachtje slapen zijn enkele dappere zielen de dag begonnen met een frisse duik in het water, en iets minder dappere zielen met een strandwandeling. Als groep hebben we zeker de prachtige locatie en het mooie weer zo veel mogelijk proberen te benutten tijdens de trainingsdagen. Beginnend met een korte reflectie op de dag ervoor, stond deze dag verder in het teken van meer verdieping en concretisering van de opdrachten voor thuis. Verdieping kwam vooral aan voren met het opstellen van een persoonlijke scriptcirkel. De praktijk kwam juist aan bod tijdens het bedenken van experimenten voor elkaar. Het moet nog blijken of een goede balans is gevonden tussen comfort zone en uitdaging. Er zijn in ieder geval zeventien interessante individuele opdrachten opgesteld, zoals de komende periode minstens vijf keer beter eigen behoeftes aangeven; hulp durven vragen; en elke week jezelf de tijd geven om ‘out of the box’ te denken. Genoeg spannends om drie maanden mee aan de slag te gaan in ieder geval! We sloten af met een zeer positieve noot: iedereen mocht een beurt op de ‘hot chair’ om een golf van complimenten over zich heen te krijgen. Al met al twee intensieve, leerzame en zonnige dagen aan zee!’