Als trainee Business Analytics word je ondergedompeld in de wereld van systemen en data. Alle data wordt verzameld in SAP systemen. Wat is SAP? Dat vroeg ik mij mijn eerste dag ook af. Ik had er wel eens van gehoord of langs zien komen tijdens mijn stage. Het werd mij al snel duidelijk dat er echt van alles in SAP staat. De data van studenten lijkt het enige dat ontbreekt, want dat staat namelijk in het gevreesde systeem uSis (studenten van Universiteit Leiden zullen precies weten wat ik bedoel). Met data kan je heel veel, en hoe je je software systemen indeelt heeft hier grote invloed op.

Gelukkig was daar het jaarlijkse VNSG congres! Verenigde Nederlandse SAP Gebruikers, om precies te zijn. Twee volle dagen met leerzame workshops, lezingen, klantervaringen en presentaties van roadmaps. Hier kon ik als trainee alles leren over de ontwikkelingen op het gebied van SAP en over de mogelijkheden die deze ontwikkelingen bieden voor ons eigen datasysteem.

Wat wil je als gebruiker nou eigenlijk van je data en rapportages? Je wilt dat het goed werkt, en je wilt dat het snel werkt. Wij ‘millennials’ zijn ook niet anders gewend van ons internet, onze smartphones, iPads, en noem maar op. Maar in het bedrijfsleven is dit allemaal wat ingewikkelder en duurt het laden van gegevens vaak nog wel twee minuten. Die twee minuten duren lang! Het is fijn om dan te horen dat nieuwe upgrades van het systeem ervoor kunnen zorgen dat die twee minuten nog maar twee seconden zijn, dat alles tegenwoordig wel in de cloud kan worden opgeslagen en dat data nu ook real time beschikbaar is.

Nu aan mij, en mijn collega’s, de taak om deze lessen mee te nemen naar de universiteit. Want ook een universiteit kan niet achterblijven op de technologische ontwikkelingen! Innovatie is key, zeker in deze tijd. De grote uitdaging ligt in het overtuigen dat dit echt nodig is, men is vaak gewend aan hoe het nu is en heeft misschien wel helemaal geen behoefte aan verandering. Met deze uitdaging zal ik mij de komende maanden bezighouden.